Možnost financování koupě malometrážního bytu - Jůzl, Ondřej (2008)
Diplomová práce je zaměřena na možnosti financování bydlení v České republice. Pozornost je věnována především vlastnickému bydlení s důrazem na malometrážní byty. V první části nejprve porovnávám vlastnické bydlení s pronájmem, dále pak stručně charakterizuji bytový fond ČR a faktory ovlivňující způsob financování a poptávku po bydlení obecně. Druhá část je teoretická a pojednává o jednotlivých možnostech financování bytu. Nejvíce se zaměřuje na dva nejčastější způsoby, kterými jsou stavební spoření a hypoteční úvěry. Třetí část analyzuje jednotlivé finanční produkty různých bank a stavebních spořitelen. I v tomto případě je největší pozornost věnována porovnání stavebních spoření a hypotečních úvěru, které jsou v současnosti na trhu nabízeny. Poslední část obsahuje případovou studii řešící problém financování koupě bytu. Ze studie je dobře patrné, jak lze řešit určitou konkrétní situaci.