Analýza výdajů krajských rozpočtů v České republice - Čech, Jiří (2009)
Diplomová práce popisuje definici, funkce, členění a strukturu veřejných výdajů. Zabývá se obecnými faktory růstu veřejných výdajů, významnými teoriemi růstu a jejich efektivnosti. Vysvětluje vznik a charakter veřejné správy, důvody její decentralizace, zasazuje krajské zřízení do systému veřejné správy a věnuje se základním myšlenkám regionální politiky. Druhá část představuje veřejnou správu a strukturu veřejných výdajů v ČR. Následuje analýza výdajů státního rozpočtu ČR v letech 1995 -- 2007 v kapitolním členění, sleduje jejich strukturu, vývoj a nejdůležitější faktory růstu, mezi kterými vyniká vliv růstu HDP a inflace. Stěžejní část se věnuje analýze výdajů jednotlivých krajských rozpočtů v uplynulých letech. Pomocí ukazatelů příspěvku k HDP a počtu obyvatel k výdajům komparuje výdaje jednotlivých krajů, ukazuje souvislosti existujících drobných disproporcí. Určuje vliv konkrétních růstových faktorů na vývoj výdajů krajských rozpočtů do roku 2007. Pojmenovává nejzávažnější zjištěné nedostatky v oblasti řízení krajských výdajů jako nedodržování plánů, netransparentní dotace, nepřehledná dokumentace, chybějící systém sankcí, pomalé zavádění moderních rozpočtovacích metod, a přináší návrhy jejich řešení.