Progresivita daně z příjmů - Číž, Bronislav (2009)
Diplomová práce se zabývá rozložením využívání nezdanitelných částí základu daně, resp. jejich vlivem na nerovnost v rozdělení příjmů či základu daně různými příjmových skupin obyvatel v České republice. Zkoumání redistribučních efektů celkových i jednotlivých nezdanitelných částí základu daně je provedeno ukazateli měřících míru redistribuce. Diplomová práce také obsahuje analýzy, které nezdanitelné části základu daně se ve sledovaném období let 1997 až 2005 využívaly nejvíce, a to jak v čase, tak v jakém poměru k ostatním, ale i u jednotlivých skupin poplatníků. Další analýzy přinášejí údaje o snížení základu daně, a z něj plynoucích daňových úspor jednotlivých skupin poplatníků, stejně jako redistribuční dopad a hodnoty ukazatelů měřících míru redistribuce konkrétních nezdanitelných částí základu daně.