Vícezdrojové financování vysokého školství v ČR - Jelínková, Eva (2009)
Tato diplomová práce analyzuje systém financování terciárního vzdělávání v České republice. V úvodní části práce je pohlíženo na vysokoškolské vzdělání z hlediska teorie veřejných statků a z toho je odvozeno jeho financování. Následující analýza současného stavu financování vysokého školství a identifikace zásadních problémů, se kterými se české vysoké školství potýká, ukazují na nezbytnost změny stávajícího systému financování terciárního vzdělávání. Výše uvedené poznatky, zahrnující i zahraniční srovnání a doporučení, dovolují v další části práce představit investiční princip financování terciárního vzdělávání, který využívá model tzv. odloženého školného. Za předpokladu správně nastavených parametrů přispívá tento systém k větší otevřenosti vysokých škol stále rostoucí poptávce po vyšším vzdělání, ke snížení sociálních bariér v přístupu k VŠ vzdělání a k růstu ekonomické konkurenceschopnosti země. Závěr práce je věnovaný konkrétním zásadám připravované reformy vysokého školství v České republice, která s využitím školného a široké palety opatření na podporu přístupu ke vzdělání, může pomoci řešit nepříznivou situaci v našem vysokém školství.