Zdravotní systém v České republice - Bílková, Jaroslava (2009)
Diplomová práce se zabývá zdravotním systémem v České republice se zaměřením na hospodaření zdravotních pojišťoven v oblasti příjmů z vybraného pojistného a výdajů na poskytnutou zdravotní péči pojištěncům. První část práce se věnuje zdravotnímu systému obecně pro získání obecné představy o zdravotním systém. Zabývá se jednotlivými typy zdravotních systémů, účastníky zdravotního pojištění a jednotlivými typy zdravotní péče. Druhá část je věnována právní legislativě, historii zdravotního systému v České republice, jednotlivým typům úhrad zdravotní péče a postavením zdravotních pojišťoven ve zdravotním systému. Poslední část diplomové práce se zabývá analýzou zdravotních pojišťoven, která je založena na porovnání jednotlivých zdravotních pojišťoven z hlediska pojištěnců, příjmů z pojistného a výdajů a zdravotní péči.