Export investic z České republiky - Vejdovec, Ondřej (2009)
Přímé zahraniční investice jsou velmi důležitým tématem pro malé a střední ekonomiky. Příchozí investice byly klíčové při transformaci české ekonomiky a patrně transformaci urychlily. O vlivu příchozích zahraničních investic na hostitelskou ekonomiku bylo napsáno několik zajímavých prací. Jak česká ekonomika roste, začíná být domácí trh pro některé úspěšné podniky malý a také odchozí přímé zahraniční investice se dostávají do popředí zájmu. V této práci chceme zmapovat vývoj PZI z Čech do zahraničí, popsat jejich hlavní determinanty, motivy státu pro jejich podporu, strategii našeho státu v této oblasti a srovnat české investice do zahraničí s aktivitou jiných států v regionu.