Ocenění společnosti Rodinný pivovar BERNARD a. s. - Píša, Petr (2008)
Cílem této práce je stanovení tržní hodnoty společnosti Rodinný pivovar BERNARD a.s. použitím výnosové metody - diskontu volného peněžního toku pro vlastníky a věřitele (Free Cash Flow To The Firm.) Ocenění je zpracováno na základě veřejně dostupných dat. Posudek je platný za předpokladu, že se nezmění vnější ani vnitřní prostředí fungování podniku. Při stanovení hodnoty jsem pracoval s dvoufázovým modelem diskontu volného peněžního toku pro vlastníky a věřitele. První fáze zahrnuje roky 2009 až 2012. Pro finanční plánování jsem využil program Stratex od společnosti Valex s.r.o., který pomáhá podrobněji naplánovat budoucí vývoj podniku a zejména peněžní toky. Od stejné společnosti jsem využil pro samotné ocenění program Evalent. Tyto programy jsou nadstavbou MS Excel a pomáhají přesněji vymezit např. investování do dlouhodobého majetku, řízení pracovního kapitálu, splácení úvěrů.