Mikrosvět dozorců a vězňů v Terezíně - Dušková, Lucie; Soběhart, Radek, 1978-; Soukup, Jaromír, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Hlavním úkolem mé bakalářské práce je prozkoumat vztah mezi vězněnými a dozorci v Terezíně. Vzhledem ke složité hierarchii dozorců v terezínském ghettu se zaměřím především na četníky, kteří byli s vězni v každodenním kontaktu. Byly podmínky "obyvatel" ghetta bez výjimky opravdu tak drastické nebo existoval někdo, kdo jim byl ochoten pomáhat? Proč muselo tolik lidí zemřít, zatímco jiných se táborová pravidla příliš nedotkla nebo jen minimálně? Klíčovou úlohu v rozdílných životních podmínkách pro Nucené společenství, jak terezínské vězně nazývá H. G. Adler, sehráli právě četníci, kteří se stanou spolu s vězněnými dominantou mé práce. Jako významný zdroj informací použiji výpovědi pamětníků holocaustu uložené v Židovském muzeu v Praze, dále se ve své práci budu opírat o vydané prameny a nejnovější odbornou literaturu.
Vedoucí práce: Radek Soběhart
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses