Ekonometrická analýza vývoje inflace v ČR - Demeš, Jiří; Hušek, Roman, 1936-2022; Pánková, Václava, 1949-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Cílem diplomové práce je analýza vývoje inflace pomocí vhodných ekonometrických modelů. V průběhu textu je nejdříve popsána inflace včetně jejích forem a možnostech měření. Je zmíněna důležitost sledování a analyzování inflace z pohledu České národní banky. Následně jsou popsány časové řady a jejich vlastnosti, které jsou důležité z hlediska konstrukce ekonometrických modelů. V další části se práce zaměřuje na popis ekonometrických modelů. Jedná se konkrétně o modely vektorové autoregrese, v této souvislosti je diskutována podstata Grangerovy kauzality a funkce odezvy (impuls reakce), a dále o jednorovnicové i vícerovnicové modely korekce chyby. Empirická část práce obsahuje aplikaci těchto modelů na vybrané makroekonomické časové řady v ČR s cílem analyzovat vztah inflace s jednotlivými makroekonomickými veličinami. Je zvolen optimální model vektorové autoregrese a jsou interpretovány výsledky Grangerovy kauzality a funkce odezvy. Jsou také rovněž aplikovány modely korekce chyby, které zkoumají problematiku kointegrace.
Vedoucí práce: Roman Hušek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses