Udržitelný rozvoj cestovního ruchu ve vybrané destinaci - Šimková, Zuzana (2008)
Cílem práce je zhodnocení udržitelného rozvoje cestovního ruchu ve Zlínském kraji, analýza jeho současného stavu a nastínění možného rozvoje v příštích letech. Teoretická část je zaměřena hlavně na historii a vysvětlení pojmů souvisejících jak s trvale udržitelným rozvojem, tak s udržitelným rozvojem cestovního ruchu. Dále následuje analýza současného stavu cestovního ruchu ve Zlínském kraji. V praktické části je Zlínský kraj zhodnocen pomocí indikátorů udržitelného rozvoje cestovního ruchu na základě kritérií stanovených Evropskou unií a dotazníkového šetření, které postihuje povědomí o udržitelném cestovním ruchu rezidentů, návštěvníků, podnikatelů a pracovníků veřejné správy v kraji. K celkovému zhodnocení cestovního ruchu ve Zlínském kraji je pak použita metoda SWOT analýzy.