Předávání osobních údajů do zahraničí - Jeřábková, Helena (2008)
Cílem práce je zhodnotit stadium vývoje pravidel předávání osobních údajů z Evropské unie do třetích zemí. V první části práce jsou obsaženy základní informace týkající obecně ochrany osobních údajů včetně klíčových pojmů, základních principů a také právního rámce této úpravy. Druhá část s využitím pojmu "odpovídající úroveň ochrany" popisuje právní mechanismy předávání osobních údajů z EU do třetích zemí. Dále jsou popsány metody takového předávání, které jsou v souladu s požadavkem poskytnutí úrovně ochrany osobních údajů odpovídající úrovni v EU. Třetí část je zaměřena na vývoj jednání mezi Spojenými státy americkými a Evropskou unií o předávání osobních údajů cestujících leteckou dopravou a dosaženou právní úpravu. Práce zároveň identifikuje současné trendy a poskytuje možné cesty vývoje této problematiky.