Působení zahraničních obchodních firem na Českém trhu - Fraňová, Katarína (2008)
Tato diplomová práce se zabývá konkrétní českou společností, jejímž vlastníkem je zahraniční nadnárodní společnost. Nezbytnou součástí práce je i rozbor působení na českém trhu. Touto společností je Eurest, spol. s.r.o., jeho vlastníkem britská nadnárodní skupina Compass Group. Práce je po obsahové stránce rozdělena na dvě části. První, teoretická, se zabývá globalizací, přímými zahraničními investicemi (FDI) a nadnárodními společnostmi obecně. Druhá, praktická část je zaměřena na popis činností, nabízených produktů a služeb i vnitřních záležitostí Eurestu. Práce také popisuje vztahy se zákazníky, dodavateli a dalšími subjekty podnikového okolí. Práce dále mapuje působení Eurestu na českém trhu od jeho založení po současnost, analyzuje ekonomické i statistické ukazatele za období 2002 -- 2007. Prostor je věnován také budoucím cílů, společnosti.