Vývoj mandatorních výdajů a reforma veřejných financí - Svobodová, Eva (2008)
První část práce se zabývá charakteristikou a analýzou mandatorních výdajů. Mandatorní výdaje představují povinné výdaje státního rozpočtu. V posledních deseti letech došlo k výraznému nárůstu mandatorních výdajů nejen v absolutním vyjádření, ale také k nárůstu podílu na celkových výdajích státního rozpočtu i HDP. Mandatorní výdaje tak zmenšují prostor pro ostatní výdaje a stávají se základním problémem dlouhodobé stability veřejných financí. Největší pozornost věnuji sociálním transferům. Další část práce se zabývá reformními kroky v sociální oblasti, které vláda zahájila v loňském roce. Nejprve jsou analyzovány příčiny vedoucí k přijetí reformy veřejných financí. Vedle mandatorních výdajů sem patří demografické změny a rozpočtové deficity. V práci jsou dále charakterizovány konkrétní změny v sociální oblasti a jejich dopady do státního rozpočtu.