Vývoj mandatorních výdajů a reforma veřejných financí - Svobodová, Eva; Durdisová, Jaroslava, 1945-; Škop, Vladislav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
První část práce se zabývá charakteristikou a analýzou mandatorních výdajů. Mandatorní výdaje představují povinné výdaje státního rozpočtu. V posledních deseti letech došlo k výraznému nárůstu mandatorních výdajů nejen v absolutním vyjádření, ale také k nárůstu podílu na celkových výdajích státního rozpočtu i HDP. Mandatorní výdaje tak zmenšují prostor pro ostatní výdaje a stávají se základním problémem dlouhodobé stability veřejných financí. Největší pozornost věnuji sociálním transferům. Další část práce se zabývá reformními kroky v sociální oblasti, které vláda zahájila v loňském roce. Nejprve jsou analyzovány příčiny vedoucí k přijetí reformy veřejných financí. Vedle mandatorních výdajů sem patří demografické změny a rozpočtové deficity. V práci jsou dále charakterizovány konkrétní změny v sociální oblasti a jejich dopady do státního rozpočtu.
Vedoucí práce: Jaroslava Durdisová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses