Udržitelný rozvoj cestovního ruchu v Jihočeském kraji - Havlasová, Martina (2008)
První kapitola práce obsahuje vymezení pojmu udržitelného rozvoje a udržitelného rozvoje cestovního ruchu, stručný historický vývoj a způsob hodnocení udržitelnosti pomocí souborů indikátorů. Druhá kapitola se zabývá vymezením a definicí šetrných forem cestovního ruchu jako je ekoturistika, agroturistika, ekoagroturistika, hippoturistika a cykloturistika. Třetí kapitola obsahuje charakteristiku Jihočeského kraje a zhodnocení jeho potenciálu v oblasti cestovního ruchu. Čtvrtá a pátá kapitola se zabývá zhodnocením udržitelného rozvoje cestovního ruchu v Jihočeském kraji na základě vybraných indikátorů a na základě dotazníkového šetření mezi pracovníky krajského úřadu, účastníky cestovního ruchu, rezidenty a podnikateli v oblasti cestovního ruchu v Jihočeském kraji.