Důchodový systém ČR,jeho problémy a možnosti reformy - Machalová, Silvie (2008)
Cílem této diplomové práce je poskytnout čtenáři komplexní pohled na stav důchodového systému v České republice. V posledních letech je téma penzí a s tím spojené problémy velmi diskutováno. Často lze jak z řad politiků tak odborníků zaslechnout, že stávající systém je v současných podmínkách dlouhodobě neudržitelný, a proto je jeho reforma nevyhnutelnou záležitostí. V úvodních kapitolách se lze dočíst o současném důchodovém systému, pravidlech, podle kterých funguje, a také krátce o historickém vývoji. Stěžejní část práce je zaměřena na analýzu problémů a vlivů, se kterými se důchodový systém potýká. Důraz je přitom kladen na demografický vývoj a stárnutí populace, příjmy a výdaje důchodového pojištění, politickou situaci a náladu ve společnosti. Závěr práce je zaměřen na možnosti jak současný český systém reformovat. Krátce obsahuje také zmínku o slovenské důchodové reformě.