Důchodový systém ČR,jeho problémy a možnosti reformy - Machalová, Silvie; Krebs, Vojtěch, 1950-; Lapáček, Michal, 1981-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
Cílem této diplomové práce je poskytnout čtenáři komplexní pohled na stav důchodového systému v České republice. V posledních letech je téma penzí a s tím spojené problémy velmi diskutováno. Často lze jak z řad politiků tak odborníků zaslechnout, že stávající systém je v současných podmínkách dlouhodobě neudržitelný, a proto je jeho reforma nevyhnutelnou záležitostí. V úvodních kapitolách se lze dočíst o současném důchodovém systému, pravidlech, podle kterých funguje, a také krátce o historickém vývoji. Stěžejní část práce je zaměřena na analýzu problémů a vlivů, se kterými se důchodový systém potýká. Důraz je přitom kladen na demografický vývoj a stárnutí populace, příjmy a výdaje důchodového pojištění, politickou situaci a náladu ve společnosti. Závěr práce je zaměřen na možnosti jak současný český systém reformovat. Krátce obsahuje také zmínku o slovenské důchodové reformě.
Vedoucí práce: Vojtěch Krebs
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: národní hospodářství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses