Srovnání postavení imigranta na trhu prace v České republice a v Německu - Kotrbová, Jiřina (2008)
Hlavním cílem této diplomové práce je analýza postavení imigranta na trhu práce v ČR a v SRN. Za tímto účelem práce zkoumá konkrétní faktory a překážky, se kterými se imigranti na trhu práce potýkají a definuje jejich přímé důsledky. Dále se práce zabývá integrační politikou obou zemí. Na základě provedených analýz v oblasti imigrace a integrace pak autorka práce přistupuje ke komparaci přístupů k imigrantům obou zemí s cílem vymezit opatření vhodná pro zlepšení postavení imigranta na českém trhu práce. Práce se dělí na teoretickou a analytickou část. Teoretická část se věnuje teoretickým východiskům v oblasti migrace, migrační politiky, integrace a diskriminace. V analytické části je provedena vlastní analýza vyjádřená stanovenými cíly.