Vzdělanostní struktura českého trhu práce - Vašíčková, Jitka (2009)
Diplomová práce se zabývá strukturou českého trhu práce z hlediska vzdělanosti. První část práce podává krátký exkurz do historického vývoje disproporcí mezi nabídkou a poptávkou po konkrétní skladbě vzdělanosti pracovní síly, jejich příčiny a dopady na ekonomický vývoj. Poukazuje na celkovou strukturu vzdělanosti v zemi jako na nástroj hospodářského růstu a současně promítá úroveň vzdělání do kvality života jednotlivce. Druhá část se zaměřuje na soudobé požadavky českých zaměstnavatelů na obor a stupeň dosaženého vzdělání. Cílem je nalezení příčin a důsledků přebytků či nedostatků pracovních sil určitých profesí. V závěru diplomové práce jsou zjištěné informace použity pro prognózu vývoje v této oblasti. Následuje rozbor možných pozitivních a negativních dopadů současného trendu, kterým je značný nárůst vysokoškolsky vzdělaných lidí a jeho odraz v ekonomické úrovni a společenském vývoji v České republice, přičemž nechybí porovnání se situací v Evropské unii.