Vzdělanostní struktura českého trhu práce - Vašíčková, Jitka; Krebs, Vojtěch, 1950-; Lapáček, Michal, 1981-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Diplomová práce se zabývá strukturou českého trhu práce z hlediska vzdělanosti. První část práce podává krátký exkurz do historického vývoje disproporcí mezi nabídkou a poptávkou po konkrétní skladbě vzdělanosti pracovní síly, jejich příčiny a dopady na ekonomický vývoj. Poukazuje na celkovou strukturu vzdělanosti v zemi jako na nástroj hospodářského růstu a současně promítá úroveň vzdělání do kvality života jednotlivce. Druhá část se zaměřuje na soudobé požadavky českých zaměstnavatelů na obor a stupeň dosaženého vzdělání. Cílem je nalezení příčin a důsledků přebytků či nedostatků pracovních sil určitých profesí. V závěru diplomové práce jsou zjištěné informace použity pro prognózu vývoje v této oblasti. Následuje rozbor možných pozitivních a negativních dopadů současného trendu, kterým je značný nárůst vysokoškolsky vzdělaných lidí a jeho odraz v ekonomické úrovni a společenském vývoji v České republice, přičemž nechybí porovnání se situací v Evropské unii.
Vedoucí práce: Vojtěch Krebs
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses