Pojistné fondy v České republice - Stanková, Vendula; Durdisová, Jaroslava, 1945-; Ždímal, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
Diplomová práce je zaměřena na vývoj, současný stav a plánované změny pojistných fondů v České republice. V teoretické části popíši modely soukromého a veřejného pojištění v souvislosti s problematikou principu spravedlnosti a ekvivalence. Dále zachytím tři základní typy veřejného pojištění v České republice, kterými jsou sociální a zdravotní pojištění, ve snaze přiblížit strukturu a financování těchto systémů včetně jejich nejvíce diskutovaných témat jako je valorizace a úloha penzijního připojištění. V analytické části se budu zabývat vývojem těchto pojistných fondů. Hlavním cílem práce je zhodnotit jejich fungování ve vztahu k vývoji ekonomických, demografických, sociálněpolitických a zdravotnických ukazatelů. Zároveň je také kladen důraz na současné změny a možné budoucí ekonomické dopady reformní kroků v sociálním a zdravotním pojištění. Závěr je věnován hlavním podstatným souvislostem v oblastech sociálního a zdravotního pojištění ve spojení s možnými budoucími vývojovými trendy.
Vedoucí práce: Jaroslava Durdisová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor dipl. práce]; zdravotní pojištění; důchodové pojištění; sociální pojištění; nemocenské pojištění; diplomové práce; health insurance; pension insurance; social insurance; sickness insurance; master's theses