Cesta ke společné měně - srovnání České republiky a Slovinska - Kokaisl, Petr (2008)
Práce shrnuje připravenost České republiky na přijetí společné měny euro. V první kapitole popisuje historii jednotné evropské měny, ve druhé pak Hospodářskou a měnovou unii. Třetí kapitola je věnována teorii optimální měnové oblasti. Čtvrtá kapitola analyzuje plnění Maastrichtských konvergenčních kritérií Českou republikou ve srovnání se Slovinskem. Poslední kapitola se zabývá plněním kritérií optimální měnové oblasti v těchto zemích.