Komparace právní úpravy ochrany spotřebitele v České republice a v zahraničí - Dostálová, Jana (2008)
Práce se zaměřuje na studii právní úpravy ochrany spotřebitele v Itálii a její srovnání s právní úpravou českou. Předmětem srovnání jsou konkrétní ustanovení právních norem v obou zemích, celková úroveň právní ochrany, kterou obě úpravy poskytují, soudržnost, přehlednost a srozumitelnost právní úpravy a kvalita implementace evropských směrnic. Práce je rozdělena do jednotlivých kapitol z oblasti ochrany spotřebitele - definice, vzdělávání, reklama, poskytování informací, spotřebitelské smlouvy, bezpečnost a kvalita výrobků a sdružení spotřebitelů. V závěru jsou navržena doporučení na změny české právní úpravy na základě inspirace úpravou italskou.