Ochrana před povodněmi hodnocení efektivnosti veřejných výdajových programů - Vaňková, Jana (2009)
Veřejné výdaje jsou nedílnou součástí veřejných financí a tvoří jeden z pilířů státních zásahů. V dlouhodobém časovém horizontu můžeme sledovat tendenci k růstu veřejných výdajů. Často jsou však tyto výdaje vynakládány neefektivně a nehospodárně. Hovoříme-li tedy o veřejných výdajích, měla by vždy klíčovou otázkou být otázka efektivnosti vynakládání těchto financí. Současný stav této problematiky v ČR však není ideální a efektivnost často hodnocena není. A právě absence tohoto hodnocení je jedním z hlavních nedostatků systému veřejných financí v naší zemi. Tato diplomová práce řeší problematiku hodnocení efektivnosti veřejných výdajových programů na příkladu programu Ministerstva zemědělství - Prevence před povodněmi, který byl realizován v letech 2002-2007. Program probíhal za účelem zvýšení ochrany před povodněmi a v současné době je v běhu druhá etapa tohoto programu. Tato druhá etapa je plánována pro roky 2007-2012. Cílem této diplomové práce je tedy zhodnocení efektivnosti tohoto veřejného výdajového programu (první etapy) na základě zvolené metodiky. Také byla stanovena hypotéza: že program Prevence před povodněmi byl efektivní a splnil tak všechny stanovené cíle. V této práci se pokouším tuto hypotézu potvrdit nebo vyvrátit.