Úloha nevládních neziskových organizací v oblasti rozvojové spolupráce a humanitární pomoci v ČR - Brychtová, Markéta (2009)
Diplomová práce se zabývá neziskovými organizacemi působícími v oblasti zahraniční rozvojové spolupráce a humanitární pomoci, jejich rolí, funkcí a problémy, které řeší. První část obecně charakterizuje neziskové organizace, jejich historii, legislativní rámec, ve kterém se pohybují, možnosti financování a práci s dobrovolníky. Druhá část obsahuje a shrnuje výsledky dotazníkového šetření, které bylo provedeno mezi organizacemi sdruženými v Českém fóru pro rozvojovou spolupráci.