Modelování regionální poptávky po bydlení v ČR - teoretické přístupy a aplikace - Pavlíček, Jiří (2009)
Tato práce je zaměřena na problematiku modelování poptávky po bydlení v ČR a utváření cen na trhu nemovitostí. V úvodu je popsána obecně mikroekonomická teorie poptávky a teorie poptávky v prostoru se zaměřením na teorii lokalizace. Na obecnou teorii navazuje poptávka po statku bydlení, která je zaměřena zejména na jeho heterogenitu, cenu, lokaci a konkrétní typy bydlení. Těžiště této práce je v empirické analýze a v modelování regionální poptávky na trhu nemovitostí v ČR. Empirická analýza obsahuje dynamický a statický model poptávky po bydlení a dále pak náklady na pořízení bytu a kupní sílu obyvatel