Měření spokojenosti zákazníků v Modré pyramidě, stavební spořitelně, a.s. - Pešková, Olga; Lukšů, Vladimír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2008)
Tato bakalářská práce se zabývá postupy monitorování a měření spokojenosti zákazníků. Teoretická část obsahuje zásady a postupy doporučované v této činnosti a praktická část obsahuje návrh zavedení měření spokojenosti zákazníků v Modré pyramidě stavební spořitelně, a.s., kde se dosud měření spokojenosti zákazníků neprovádí.
Vedoucí práce: Vladimír Lukšů
Obsahuje bibliografii
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: management jakosti; spotřebitelé; management [obor bakal. práce]; měření spokojenosti zákazníků; bakalářské práce; quality control; consumers; bachelor's theses