Zajišťovací operace - Procházková, Petra (2008)
Tato diplomová práce se zabývá zajišťovacími operacemi proti kurzovému riziku, jež představuje významný problém řady tuzemských podniků obchodujících se zahraničními partnery. Cílem práce je charakterizovat možné způsoby eliminace či minimalizace kurzového rizika a zhodnotit efekty na výsledek hospodaření a likviditu společnosti plynoucí z použití zajišťovacích nástrojů oproti situaci bez zajištění. Daná problematika je přiblížena na příkladu dvou českých společností, jež jsou vystaveny měnovému riziku. Analýza je zaměřena na měnové forwardy sjednávané s bankou a přirozený hedging v souvislosti s aplikací zajišťovacího účetnictví.