Zajišťovací operace - Procházková, Petra; Dvořáček, Jiří, 1947-; Smolák, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2008)
Tato diplomová práce se zabývá zajišťovacími operacemi proti kurzovému riziku, jež představuje významný problém řady tuzemských podniků obchodujících se zahraničními partnery. Cílem práce je charakterizovat možné způsoby eliminace či minimalizace kurzového rizika a zhodnotit efekty na výsledek hospodaření a likviditu společnosti plynoucí z použití zajišťovacích nástrojů oproti situaci bez zajištění. Daná problematika je přiblížena na příkladu dvou českých společností, jež jsou vystaveny měnovému riziku. Analýza je zaměřena na měnové forwardy sjednávané s bankou a přirozený hedging v souvislosti s aplikací zajišťovacího účetnictví.
Vedoucí práce: Jiří Dvořáček
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; finanční deriváty; diplomové práce; derivative securities; master's theses