Problematika klimatických změn v kontextu české zahraniční politiky - Svatoňová, Jana; Chlapcová, Ivana; Lisa, Aleš, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Teoretická část diplomové práce obsahuje vymezení problematiky klimatických změn a historii reflexe globální klimatické změny na mezinárodní politické scéně. Druhá kapitola pojednává o postojích české politické reprezentace při mezinárodních aktivitách na poli boje proti klimatickým změnám či v reakci na mezinárodně politicky důležitá stanoviska a dokumenty. Třetí a čtvrtá kapitola diplomové práce se zabývají zásadními vlivy, které ovlivňují českou vnitropolitickou diskuzi na poli problematiky klimatických změn a její odraz na mezinárodní politické scéně. Konkrétně se jedná o postoje, programy a názory tří úrovní vnitropolitických subjektů určujících českou zahraniční politiku: vláda reflektuje problematiku klimatických změn v obecné rovině, MZV na ní reaguje spíše v koncepční rovině, v přesahu do jiných zahraničněpolitických záležitostí a problémů, a MŽP je klíčovým subjektem, který rozpracovává dokumenty a přijímá konkrétní opatření v této oblasti. Práce obsahuje také analýzu dalších vnitropolitických subjektů, organizací či jednotlivců, jejichž postoje a názory mohou výrazným způsobem ovlivnit konkrétní podobu české zahraniční politiky ohledně problematiky klimatických změn. Cílem práce je analýza postojů české politické reprezentace na tomto poli v mezinárodní diskuzi a především to, zda jsou tyto postoje k problematice dány přístupem pasivním (ve smyslu automatického přebíraní mezinárodních závazků) nebo přístupem aktivní, kdy má Česká republika z normativního hlediska sama potřebu tuto problematiku nějak reflektovat.
Vedoucí práce: Ivana Chlapcová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: mezinárodní a evropská studia - diplomacie [obor dipl. práce]; klimatické změny; zahraniční politika; diplomové práce; climate changes; foreign policy; master's theses