Systém centrálně řízeného hospodářství v Československu v letech 1949-1960 - Papánek, Ondřej (2008)
Diplomová práce se zabývá systémem centrálně řízeného hospodářství v Československu v letech 1945-1957. Hlavním úkolem ekonomiky té doby bylo, co nejrychleji obnovit hospodářství zničené druhou světovou válkou a rozhodnout o budoucím vývoji hospodářské politiky. Politická situace jednoznačně určovala směr tohoto vývoje a dopad politických rozhodnutí na hospodářství byl naprosto rozhodující. Zdánlivě optimální varianta fungujícího ekonomického mechanismu byla volbou politickou, což bylo jedním z charakteristických znaků centrálně řízeného hospodářství tehdejší doby. Diplomová práce sleduje hlavně aspekty a podmínky transformace ekonomiky, obecné rysy centrálně řízeného mechanismu, organizační strukturu národního hospodářství, plánováni výroby a odbytu, tvorbu cen a mezd, změny v bankovnictví a veřejných financích v Československu ve sledovaném období.