Cílování inflace v České republice a vybraných zemích - Tůma, Petr; Czesaný, Slavoj, 1940-; Ryvolová, Ivana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
Česká národní banka přijala jako svůj měnověpolitický režim cílování inflace po měnových turbulencích v roce 1997. Šlo o novou strategii, která byla známa pouze v několika málo rozvinutých zemích. Měnová politika je přímo realizována prostřednictvím konečného cíle (cenová stabilita). Ve své práci analyzuji vývoj indexu spotřebitelských cen, inflační očekávání, prognózu inflace a jiné ekonomické hodnoty. Zjišťuji, že inflační cílování je správná alternativa pro měnovou politiku v případě České republiky, Slovenska a Velké Británie. Nemůžu říci, že přechod na inflační cílování zaručuje stabilní hospodářské prostředí s nízkou mírou inflace, ale výsledky to potvrzují, což je důležité pro náš vstup do měnové unie.
Vedoucí práce: Slavoj Czesaný
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor dipl. práce]; inflace; diplomové práce; inflation (finance); master's theses