Cizinci na trhu práce v ČR - Votrubová, Klára (2008)
Záměrem této práce je zachytit nejvýznamnější imigrační pohyby do České republiky, a to zejména ve spojitosti s participací cizinců na českém trhu práce. Nejdříve se věnuje fenoménu migrace z obecného pohledu, v souvislosti s legislativní úpravou vybrané problematiky a současným stavem migrační politiky v České republice. V neposlední řadě se také věnuje historii, trendům a všeobecným příčinám migrace. Z tohoto hlediska shrnuje teoretické poznatky i reálie relevantní k problematice přistěhovalectví a stručně charakterizuje významné příčiny migrace, které s pracovním trhem bezprostředně nesouvisí. Analytická část se zabývá možnostmi pracovního uplatnění cizinců v ČR. Vychází z analýzy současné situace a potřeb trhu práce, zkoumá možnosti a podmínky cizinců na něm -- zaměřuje se na nejčastěji imigrující národnostní skupiny, a to včetně podrobné analýzy vietnamské komunity. Práce charakterizuje i možné budoucí dopady současného přílivu cizinců na trh práce České republiky. Závěr diplomové práce syntetizuje získané poznatky, předkládá nejzávažnější problémy a navrhuje vybrané možnosti jejich řešení.