Interní audit - Švandrlíková, Monika (2008)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku interního auditu. Cílem práce je přiblížit čtenářům profesi interního auditu. Práci tvoří dvě ucelené části. V první části je pojednáno o vzniku a vývoji auditorské profese, druzích auditu, vztahu externího a interního auditu. Dále je v této části pojednáno o interním auditu, a to konkrétně o jeho vývoji, požadavcích kladených na osobu interního auditora, právní úpravě interního auditu v České republice a pracovním postupu interního auditu od analýzy rizik, přes plánování a provádění interního auditu až po předávání výsledků a hodnocení interního auditu. V druhé části práce popisuji interní audit na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy. Věnuji se zde historii ministerstva, internímu auditu na ministerstvu - jeho postavení a jednotlivým činnostem vykonávaným interním auditem.