Využití informací manažerského účetnictví v řízení výrobního podniku - Rutkouski, Artur (2009)
Diplomová práce popisuje jednotlivé nástroje manažerského účetnictví pro řízení podniku po výkonnostní a odpovědnostní linii. Hodnotí implementaci těchto nástrojů na příkladů konkrétního podniku. Při popisu nástrojů manažerského účetnictví pro řízení po linii výkonu se projednává o kalkulaci a normách. Uvádí se progresivní pohled na tyto nástroje a hodnotí se jejích informační přínos pro řízení podniku. V popisu nástrojů manažerského účetnictví pro řízení po linii odpovědností se projednává o plánech a rozpočtech, odpovědnostních střediscích v rámci ekonomické struktury podniku. Dále se hodnotí praktické uplatnění těchto nástrojů na příkladů konkrétního podniku, s hlavním důrazem na kalkulaci výkonů podniků, využití norem a hodnocení plánů a rozpočtů. Uvedeny jednotlivá doporučení pro zlepšení systému manažerských informací pro podporu řízení po výkonnostní a odpovědnostní linii.