Úloha kultury v zahraniční politice Venezuely - Majdičová, Lenka (2009)
Tato diplomová práce pojednává o vlivu kultury na zahraniční politiku Venezuely, o tom, jak se socio-kulturní determinanty promítají do tvorby a ideologického základu zahraniční politiky a jejímu prosazování na mezinárodní scéně. Práce je tematicky členěna do dvou částí - první část je věnována charakteristice venezuelské národní kultury obecně na základě výzkumů Hofstedeho a Ingleharta a partikulárně na vybraných fenoménech jako caudillismus, populismus či kult Simona Bolívara. Druhá část se poté zabývá politicko-ekonomickým vývojem převážně s 2. polovině 20. století, kdy je důraz kladen na odraz vnitropolitického dění na zahraniční politiku Venezuely, jež zaznamenalo významnou změnu v souvislosti se zvolením Huga Cháveze prezidentem.