Postupy externího auditora při ověřování účetní závěrky v praxi - Vodičková, Monika (2009)
Diplomová práce je zaměřena na oblast externího auditu a jejím cílem je přiblížit čtenářům obor auditorské profese, jak po stránce teoretické, tak i praktické. Je rozdělena do tří ucelených částí, přičemž první dvě jsou věnovány teoretickému úvodu, který popisuje historický vývoj auditorské profese, vztah externího a interního auditu a dále nejdůležitější právní normy a profesní předpisy, které regulují oblast auditu. Mimo těchto základních informacích, zde nalezneme i zmínku o novém návrhu zákona o auditorech, který má implementovat do českého právního řádu směrnici Evropského parlamentu zabývající se povinným auditem účetních závěrek. Třetí praktická část ukazuje, jak může vypadat auditorská činnost na kontrétní zakázce od prvního kontaktu s klientem, až po vydání auditorské zprávy.