Idea Velké Francie ve světle transatlantických vztahů - Paggio, Viktor; Dubský, Zbyněk, 1974-; Nechvátal, Martin, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Práce analyzuje roli Francie v dnešním světě, její vnímání sebe sama a z toho plynoucí jednání na mezinárodní scéně. Francie společně se Spojenými státy americkými jsou jediné země na světě, které považují svůj koncept státu a občana za univerzálně platný. Tyto universalismy však vzhledem k rozdílné historické zkušenosti obsahují značné rozdíly, které se promítají do vzájemných vztahů. Zvláštní pozornost věnuji gaullismu jako politickému vyjádření víry ve výjimčnou dějinnou úlohu Francie. Soustředím se na období nástupu hnutí, ztrátu kolonií a následnou reorientaci na evropský projekt, který se stal náhradním prostorem pro uplatnění národní velikosti. V práci se snažím postihnout jak myšlenkový, tak mocenský rozměr snu o Veliké Francii. Zabývám se proto i postavením země v mezinárodních organizacích a stavem armády a zbrojního průmyslu.
Vedoucí práce: Zbyněk Dubský
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; Francie; diplomové práce; France; master's theses