Srovnání výkonnosti vybraných fondů kolektivního investování - Šnajder, Andrej (2007)
Diplomová práce se zabývá velmi aktuálním tématem v oblasti kapitálového trhu. Konkrétně se jedná o kolektivní investování. Po úvodní teoretické části a popisu právní úpravy následuje stěžejní část, kterou je analýza výkonnosti vybraných fondů kolektivního investování během období od začátku roku 1999 do konce roku 2006. Cílem práce je srovnat výkonnost zahraničních fondů vzhledem k fondům domácím, přičemž toto srovnání probíhá mezi vybranými fondy akciovými, dluhopisovými a fondy peněžního trhu. Výsledek analýzy je velmi zajímavý. V případě fondů akciových je výkonnost fondu zahraničního výrazně vyšší než u fondu tuzemského. Avšak u fondů dluhopisových se vítězem srovnání stal fond český. Výkonnost fondů peněžního trhu byla přibližně stejná, ale v obou případech nižší než v analýze použitá bezriziková úroková sazba.