Rakouská teorie hospodářského cyklu Vysvětlení vzniku hospodářských krizí - Vlček, Tomáš; Havel, Jan; Svoboda, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Tato práce se věnuje objasnění rakouského přístupu k politikám centrálních bank, zejména v souvislosti se změnami ve struktuře výroby a narušováním cenového koordinačního mechanismu. Nejdříve se pokusím objasnit teoretické zákonitosti, jak je formulovali zakladatelé tohoto konceptu, jenž je znám jako teorie hospodářského cyklu, a poté tyto teoretické poznatky konfrontuji s reálnými statistickými údaji z USA v posledních letech. Tuto destinaci považuji za nejvhodnější k aplikaci zmíněné teorie, neboť předpokládám, že údaje nebudou tolik deformovány okolními ekonomikami a politika centrální banky se v reálném hospodářství výrazně projeví. Práce by měla ukázat, že teorie hospodářského cyklu díky své komplexnosti a logické struktuře dokáže plně odhalit pravé příčiny současné hospodářské krize a že i po desetiletích od její první formulace ji lze považovat za aktuální a funkční koncepci, která by měla být brána v úvahu při rozhodování o měnových otázkách.
Vedoucí práce: Jan Havel
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses