Úloha Brettonwoodských institucí v současném světě - Vyhnalová, Pavla; Kubišta, Václav, 1947-; Jirges, Tibor; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2006)
Cílem této práce je nastínit vývoj a přeměnu Brettonwoodských institucí v souvislosti se změnami ve světové ekonomice. Abych mohla charakterizovat jejich současnou pozici a cíle, vracím se nejprve do historie, k jejich vzniku a následným důležitým mezníkům ve světovém hospodářství a tedy i k roli, jakou v daných případech instituce zastávaly. Důležitou částí práce je i bližší analýza kritiky, které IMF a WB již několik let čelí a postupné změny v aktivitách a činnosti institucí, které jsou reakcí na tuto kritiku i na samotný vývoj ve světové ekonomice. Poslední kapitoly jsou věnovány současnosti institucí, jejich současným aktivitám a politice. Blíže zde věnuji finančním zdrojům, podmínkám poskytování úvěrů či projektům a iniciativám, na kterých se instituce podílely. V závěru práce hodnotím jak situaci dnes, tak se pokouším odhadnout, jak se bude vyvíjet fungování Brettonwoodských institucí v budoucnosti.
Vedoucí práce: Václav Kubišta
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2006
Rok obhajoby 2006
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses