Statistika, počet pravděpodobnosti a pojistná matematika na Vysoké škole speciálních nauk - Heřmánek, Petr (2006)
Práce pojednává o vzniku Vysoké školy speciálních nauk v roce 1920, o jejím předválečném vývoji, meziválečném vývoji i poválečném vývoji až do roku 1952, kdy byla škola zrušena. Hlavně je sledován vývoj na Ústavu statistiky a pojistné matematiky. Práce kromě vývoje učení na škole a studijních programů obsahuje i podrobnější údaje o jejích nejvýraznějších osobnostech.