Vstup České republiky do Evropské měnové unie - Procházková, Lucie (2006)
Práce se zabývá problematikou vstupu České republiky do Evropské měnové unie a jejího budoucího členství v ní. Je zde zmíněn historický vývoj měnové integrace v Evropě, konvergenční kritéria podmiňující vstup do EMU a etapy jejího vzniku. Pozornost textu je věnována plnění maastrichtských kritérií členskými zeměmi současné eurozóny a otázce růstu cenové hladiny v důsledku zavedení hotovostního eura. Hlavní důraz práce je kladen na míru připravenosti České republiky na vstup do evropských měnových struktur analýzou ekonomické sladěnosti české ekonomiky se zeměmi EMU. Jsou zde zkoumány ukazatele nominální a reálné konvergence České republiky s evropskými zeměmi. Zvláštní pozornost je věnována přínosům a nákladům spojeným se vstupem České republiky do EMU. Jsou zde diskutovány pohledy rozdílných ideologických směrů týkající se této problematiky.