Vstup České republiky do Evropské měnové unie - Procházková, Lucie; Ježek, Tomáš, 1940-2017; Nováček, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2006)
Práce se zabývá problematikou vstupu České republiky do Evropské měnové unie a jejího budoucího členství v ní. Je zde zmíněn historický vývoj měnové integrace v Evropě, konvergenční kritéria podmiňující vstup do EMU a etapy jejího vzniku. Pozornost textu je věnována plnění maastrichtských kritérií členskými zeměmi současné eurozóny a otázce růstu cenové hladiny v důsledku zavedení hotovostního eura. Hlavní důraz práce je kladen na míru připravenosti České republiky na vstup do evropských měnových struktur analýzou ekonomické sladěnosti české ekonomiky se zeměmi EMU. Jsou zde zkoumány ukazatele nominální a reálné konvergence České republiky s evropskými zeměmi. Zvláštní pozornost je věnována přínosům a nákladům spojeným se vstupem České republiky do EMU. Jsou zde diskutovány pohledy rozdílných ideologických směrů týkající se této problematiky.
Vedoucí práce: Tomáš Ježek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2006
Rok obhajoby 2006
Keywords: národní hospodářství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses