Družstvo, jako podnikatelský subjekt - Špryňar, Jaroslav (2006)
Práce objasňuje roli družstva v tržní ekonomice a obhajuje smysluplnost této právní formy. Hodnotí družstvo jako právní formu pro podnikání v České republice a nachází její odlišnosti od obchodních společností. Typický vývoj, kterým u nás družstva jako podnikatelské subjekty za posledních 17 let procházejí, je demonstrován na příkladu výrobního družstva DRUPOL. Základem pro hodnocení se stávají mezinárodní družstevní principy. Práce se také věnuje Evropské družstevní společnosti.