Katalánsko v EU - Nováčková, Kateřina; Dvořáková, Vladimíra, 1957-; Vymětal, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2007)
Práce pojednává o možnostech Katalánska, jiných španělských autonomních komunit a evropských regionů ovlivňovat rozhodování v EU. Po vstupu do Unie musely autonomní komunity implementovat evropskou legislativu, která zasahovala do oblastí, kde dosud měly výlučné pravomoci, bez možnosti tuto legislativu ovlivnit. Práce analyzuje, jak Katalánsko a jiné autonomní komunity usilují o možnost podílet se na evropském rozhodovacím procesu, na jaké limity ze strany EU a španělské centrální vlády naráží a jaké nástroje při prosazování svých zájmů používají. Důležitá část je věnována reformě katalánského autonomního statutu, který byl pro zapojení Katalánska do rozhodovacího procesu EU významným posunem.
Vedoucí práce: Vladimíra Dvořáková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: mezinárodní a evropská studia - diplomacie [obor dipl. práce]; decentralizace; rozhodování; Španělsko; diplomové práce; decentralization in government; decision making; Spain; master's theses