Zdravotní pojištění v České republice a ve vybraných zemích - Lněničková, Kamila (2007)
Hlavním cílem mé diplomové práce je analyzovat zdravotní pojištění v ČR a vybraných zemích. Zaměřila jsem se na problematiku výdajů na zdravotní péči a soukromé zdravotní pojištění. V první kapitole jsem se zaměřila na zdraví obyvatel a faktory, které zdraví obyvatel determinují. V druhé kapitole jsem charakterizovala jednotlivé druhy zdravotního pojištění. Třetí kapitola je věnovaná zdravotním pojišťovnám v ČR, především specifickému postavení VZP. Ve čtvrté kapitole se věnuji zdravotnímu pojištění v ČR. Kladla jsem velký důraz na soukromé zdravotní pojištění v ČR. Na praktickém příkladě jsem demonstrovala výpočet předepsaného pojistného konkrétních produktů. Poslední kapitola charakterizuje fungování zdravotního pojištění v Německu, Nizozemsku a Belgii.