Přirozený monopol a jeho regulace na příkladu elektroenergetiky a plynárenství - Vašenda, Jan; Ševčík, Miroslav, 1958-; Nováček, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2007)
Regulace elektrárenských a plynárenských utilit byla ustavena na počátku 20. století v USA na podnět méně efektivních firem, které měly obavy před konkurencí. Důvodem zavedení regulací tedy nebyla ochrana spotřebitelů, jak tvrdili její obhájci. Až po tomto administrativním vytvoření elektrárenských a plynárenských monopolů byla formalizována teorie přirozeného monopolu, která pak byla používána k odůvodnění vládních zásahů a regulací. Tato teorie je však principielně neplatná. Žádná firma se nikdy v přirozeně monopolním postavení nenacházela. Pro fungování jakéhokoliv trhu včetně odvětví elektroenergetiky a plynárenství je důležité odstranění zbytečných regulací a hlavně ponechání volného vstupu do odvětví. Liberalizaci v Evropě zahájila VB, kterou pak následovaly další státy. Výsledkem byl pokles cen elektrické energie ve všech státech, které otevřely svůj trh s elektřinou. Distribuce a přenos (přeprava) elektřiny a plynu však stále zůstávají předmětem regulace. Růst cen elektrické energie je zapříčiněn nedostatkem elektřiny v Evropě způsobeným stagnující či klesající nabídkou a rostoucí poptávkou. Růst cen plynu pak souvisí s růstem cen ropy na světových trzích, neboť cena plynu je obchodně vázána na cenu ropy. Ceny energie však mnohem více zatěžují naše firmy než firmy německé a tak snižují jejich konkurenceschopnost.
Vedoucí práce: Miroslav Ševčík
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: národní hospodářství [obor dipl. práce]; konkurenceschopnost; diplomové práce; competitiveness; master's theses