Problémy mezipodnikového srovnání z hlediska finančního (na příkladě pivovarů v České republice) - Bělonožník, Pavel (2007)
Podstatou této práce je provedené mezipodnikové srovnání na příkladu pivovarů v České republice, přičemž cílem je stanovit pozici pivovaru Krušovice mezi jeho největšími konkurenty. Postup práce spočívá v určení souboru podniků pro mezipodnikové srovnání, výpočtu vstupních dat (finanční poměrové ukazatele) a stanovení metod mezipodnikového srovnání a jejich aplikace. Soubor podniků tvoří Plzeňský Prazdroj, Královský pivovar Krušovice, Starobrno, Drinks Union, Pivovary Staropramen a Budějovický Budvar. Finanční poměrové ukazatele jsou následující - rentabilita celkových aktiv, běžná likvidita, doba obratu pohledávek, doba obratu závazků a ukazatel věřitelského rizika. Metody mezipodnikového srovnání byly vybrány následující metoda prostého pořadí, metoda bodovací, metoda normované proměnné a metoda vzdálenosti od fiktivního podniku. Závěrem na základě provedeného mezipodnikového srovnání je slabá pozice pivovaru Krušovice mezi jeho největšími konkurenty.