Problémy mezipodnikového srovnání z hlediska finančního (na příkladě pivovarů v České republice) - Bělonožník, Pavel; Ducheček, František, 1935-2022; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2007)
Podstatou této práce je provedené mezipodnikové srovnání na příkladu pivovarů v České republice, přičemž cílem je stanovit pozici pivovaru Krušovice mezi jeho největšími konkurenty. Postup práce spočívá v určení souboru podniků pro mezipodnikové srovnání, výpočtu vstupních dat (finanční poměrové ukazatele) a stanovení metod mezipodnikového srovnání a jejich aplikace. Soubor podniků tvoří Plzeňský Prazdroj, Královský pivovar Krušovice, Starobrno, Drinks Union, Pivovary Staropramen a Budějovický Budvar. Finanční poměrové ukazatele jsou následující - rentabilita celkových aktiv, běžná likvidita, doba obratu pohledávek, doba obratu závazků a ukazatel věřitelského rizika. Metody mezipodnikového srovnání byly vybrány následující metoda prostého pořadí, metoda bodovací, metoda normované proměnné a metoda vzdálenosti od fiktivního podniku. Závěrem na základě provedeného mezipodnikového srovnání je slabá pozice pivovaru Krušovice mezi jeho největšími konkurenty.
Vedoucí práce: František Ducheček
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses